Parterapi

PARTERAPI

 

PRISER:

Parterapi (ca. 90 minutter):    1.200,00 kr.

Folk spørger mig ofte, hvordan et par kan fortælle, om de ville drage nytte af parterapi; hvordan de kan vide, at deres problemer ikke længere kan håndteres hjemme. Der er ikke noget simpelt svar, men ofte får vi en fornemmelse af, at gnisten er ved at slukke

Måske skændes du og din partner om de dummeste ting, og disse eskalerer hurtigt til noget ubehageligt. Måske føles dit forhold  inaktivt, og virker som om I er mere travle med at leve jeres separate liv. Måske føler du, at du er ved dø af kedsomhed.

 

Nogle gange er der et stort problem – som penge, sex, utroskab, svigerfamilie eller børn – hvor du ikke kan få din partner til at forstå dit synspunkt.

Begyndelse af enhver form for rådgivning kan virke skræmmende, men det er desværre min erfaring finder folk det sværere at starte par rådgivning end individuel behandling.

I stedet for at afsløre dine inderste forhåbninger og frygt til en støttende fremmed vil, du i parterapi, se din partner være modsat klar til at være uenig med det du siger og mener. Han eller hun kender dig allerede så godt fra dit daglige liv sammen, at det at lægge sin sjæl eller hemmeligheder frem kan få dig til at føle dig særdeles nøgen og udsat.

Der er den ekstra frygt for, at sandheden vil forstyrre eller skade din partner og måske gøre en dårlig situation endnu værre.

Når jeg afslutter en parterapi og beder par om at se tilbage over deres terapi, indrømmer de fleste, at selv om de vidste, at jeg var uddannet til at være upartisk, frygtede de, at jeg ville tage parti med deres partner. Dette skyldes, at parrådgivning vækker langvarige søskende rivalitetsproblemer: “Vil terapeuten elske mig mest?”

Hvis du kan komme over det første bump på vejen, at vælge at gå parterapi, er belønningerne ofte meget større end ved den individuelle rådgivning. I mange tilfælde får par øjeblikkelig et kortsigtet boost. Det er delvis til en følelse af lettelse, at der endelig gøres noget, men hovedsageligt fordi vores partner er enig i dette tiltag er et konkret bevis for, at hun eller han er interesseret i at bevare forholdet.

Derefter bliver det hurtigt klart, at en parterapeut fokuserer på forholdet, og begge får samme taletid, opmærksomhed og forståelse.

På et dybere niveau, undgår man ved parterapi at en af parterne indtager offerrolle eller “stakkels mig” holdning, som kan være et biprodukt af individuel terapi, hvilket opfordrer folk til at grave dybere ind i deres eget verdensbillede.

Hvis par har været i stand til at samarbejde nok til at opbygge et hjem og en familie, begynder de snart at støtte hinanden gennem de nødvendige ændringer i deres forhold.

Af denne grund kræver parrådgivning ofte færre sessioner end et-til-en-arbejde.